Tävlingsdagen kan se helt olika ut för olika människor.
En del tar det helt lugnt och ser tävlingen som ett spännande moment som bekräftar utbildningen. För andra kan det bli en plågsam upplevelse fylld av nervositet och prestationsångest.
De flesta har varit nervösa åtminstone någon gång- för många blir spänningen inför sin första tävlingsstart första gången man känner av nerver på det viset.
Nervositeten ändrar sig vartefter erfarenheten ökar.
I början handlar nervositeten mest om praktiska saker, att inte glömma något, att inte glömma banan eller programmet. Så småningom börjar rutinen att infinna sig och du hittar ditt system för hur en tävlingsdag kan se ut.
Därefter höjs kraven när prestationen kommer in i bilden, nu förväntas du att leverera resultat. Det kan gälla uttagningar, lagtävlingar eller liknande när det plötsligt gäller att prestera vid rätt tillfälle. Då kommer kanske andra känslor som du inte har märkt av innan- det som brukar kallas prestationsångest, du vet att du har kapacitet att klara av det du ska göra men misslyckas på grund av att dina nerver spelar dig ett spratt.
Du är själv din värsta kritiker- varför gjorde jag si eller varför gjorde jag inte så? Frågor man lätt ställer sig, hoppar du 10 hinder felfritt och river det 11:e så är kritikern( du själv) direkt framme och talar om att du kunde gjort det bättre.
Det finns hjälp för detta, men som i all träning finns det ingen genväg utan allt beror på hur du väljer att hantera situationen varje gång.
Några korta tips:
- Gör upp en plan för hur tävlingsdagen ska se ut. Det ger trygghet att veta hur allt kommer att bli, du har större utrymme för oförutsedda händelser om det bara blir ett avsteg från planen. Det är svårare om allt är kaos. Det gäller inte bara de rent praktiska detaljerna utan även själva ritten. Du tänker igenom banan, med varje galoppsprång, hittar din takt och rytm. Känn efter hur du svänger och hur du klarar hindren så att du känner dig trygg i förvissningen om att allt kommer att gå bra.
- Tala om ( i lugn och ro ) för ditt team omkring dig vilken hjälp och vilken tidsplan du vill ha. Inte i affekt på tävlingsplatsen.
- Erkänn din nervositet för dig själv. Försök att tänka efter när nervositeten börjar och att den faktiskt slutar. För många slutar nervositeten när de kommer in på tävlingsbanan. Var trygg i att den går över!
- Tänk på tävlingar där det har gått bra! Positiva tankar tränger undan dåliga.
- Träna dig att hantera din nervositet. Det gäller alla situationer, inte bara på tävling.
- Kom ihåg att ingen av dina medtävlare tänker på hur det går för dig. De har fullt upp med sina egna prestationer och resultat.