Starka och olydiga hästar

3 november, 2018

Många ryttare har problem med att hästen är stark att rida och inte alltid lyssnar på ryttarens signaler. Hästar har olika temperament och en del är heta och väldigt ”på” och vill framåt hela tiden. Andra är tunga i handen eller biter sig fast i bettet och blir på det sättet svårmanövrerade.

Vad har då detta med mental träning för ryttare att göra? En hel del faktiskt.

Ryttare och häst som känner varandra väl utvecklar ett spel mellan sig. Hästen vinner oftast detta spel då den är i regel mycket bättre på att avläsa ryttarens signaler än tvärtom. Hästen har dessutom större effekt av sin reaktion eftersom den helt enkelt är större!

Både hästen och ryttaren är vanedjur. Alltså gör vi som vi brukar, vi förutsätter att hästen är på ett visst sätt- och självklart blir den då också sådan.

Om du tror att hästen kommer att bli stark och sticka iväg efter att den har hoppat ett hinder så kommer den också att göra det!

En spänd ryttare ger ALLTID en spänd och stark häst.

Det här låter ju enkelt, bara slappna av så kommer hästen att göra allt du vill?? Riktigt så enkelt är det ju inte. För att du ska få det rätta svaret av hästen så förutsätter det dels att du tekniskt gör rätt när du ger dina signaler till hästen, dels att din timing är rätt. Hästen är ett känsligt djur- de känner om en fluga går på den.

Allt som gör att den verkar okänslig har med flera orsaker att göra.

  • Den ”hör” dig inte genom bruset av händelser runt omkring,
  • Den har inte blivit klart och tydligt informerad om vad dina signaler betyder.
  • Den har stängt av pga stress. Vad som orsakar stress är upp till ryttaren att ta reda på!

Du tar själv ansvar för att din teknik blir så bra som möjligt, tänk på att alla hjälpmedel som du tar till för att bemästra problemet kommer också att förlänga tiden för dig att lära dig hur man egentligen gör.

Många tar till hjälpmedel som de ser att rutinerade proffsryttare använder utan att ta reda på hur de verkar. Att känna till verkan av olika bett och hjälptyglar är nödvändigt för att veta om det passar dig och din häst.

Jag har tränat ryttare och hästar som på mycket kort tid förändrat sitt beteende gentemot varandra, du kan snabbt uppleva en effekt men för att det ska vara beständigt krävs mycket träning. Tänk på att beteendet oftast är intränat under en lång tid!