Ryttare som idrottare

14 augusti, 2015

I den mentala träningen arbetar man med sig själv- för att förbättra sin egen prestation, fokusera bättre och må bättre.

Det här är vi ryttare inte speciellt bra på, att arbeta med oss själva alltså.

Vi är bra på att jobba med hästen- träna hästen, fodra den och använda olika typer av hjälpmedel för att förbättra hästens prestation eller göra den mer lätthanterlig.

När man pratar träning med ryttare så hamnar 99% i hur hästen ska tränas. Vad är det som gör en ryttare bra då? Vad utmärker den framgångrika och skickliga ryttaren? Vilka egenskaper och färdigheter bör man skaffa sig när man vill bli en skicklig ryttare?

Ibland verkar det som om teknikträning- HUR man gör saker- bara görs när man är nybörjare och sedan glöms bort. Inom andra sporter förfinar och förbättrar utövaren hela tiden sin teknik. När man väl har lärt sig HUR man gör så är det ännu viktigare att veta NÄR man gör det. Det kallas timing, och för att få en bra timing så måste man ha känsla. Att lära sig använda lagom mycket muskelstyrka.Gör du det tillräckligt bra?

Det krävs en bra balans för att inte förstöra din känsla med att bli spänd. En spänd ryttare kan inte kommunicera med hästen genom kroppen, det blir stumma signaler som skapar en spänd häst. Alltså borde balansen vara något som alla som vill bli skickliga ryttare skulle träna dagligen. Det man tränar blir man bra på!

Hur lär man sig då känsla? Att mentalt slappna av för att låta ridningen komma genom kroppen. Låta automatiseringen ta över när kroppen har lärt sig rida och utföra det som behövs på känsla.

Du behöver fokus och närvaro. Undvik störande moment vid ridning. Skapa en bubbla för dig och hästen. Följ ditt system så blir hästarna trygga när de känner igen sig. Kontrollera dina känslor. Lita på att din kropp vet vad som ska göras, om du har lärt den tillräckligt bra!

Träna muskulär avslappning ofta.

Alla ryttare har olika mål med sin ridning, men om du har satt ditt mål högt- kom ihåg att det är DU som ska träna för att komma dit.