Svårt med fokus?

10 december, 2015

Har du svårt att fokusera på tävling? Ett ganska vanligt problem- många ryttare uttrycker att de har problem med att fokusera.

Ibland kan det vara ett uttryck för stress, hjärnan är full av tankar på allt som ska göras och det är svårt att tänka på endast en sak. När vi märker att vi i stället för det som ska göras fokuserar på det mest ovidkommande, t.ex personer runt banan eller domarens färg på kavaj, så kan det handla om undanträngning. Tanken på uppgiften gör att vi skyggar undan och vi väljer att låta oss bli störda.

Det bästa sättet att träna fokus är att träna på din och hästens ”bubbla”, den frizon som du skapar tillsammans med hästen där ni enbart fokuserar på varandra. Börja med att skapa bubblan i lugn och ro hemma. Arbeta med skritt- haltövergångar och var tydlig med hjälper och avslappning. Hästen och du ska båda vara koncentrerade och lyssna på varandra. Sedan går du vidare och behåller fokus och koncentration i trav, galopp och övningar du vill göra. Var noga med att du själv behåller fokus även om hästen skyggar för något etc. När detta fungerar i hemmamiljö så kan du prova med att utsätta er för störningar utifrån. Be någon rida runt och vara i vägen och dyl, allt för att efterlikna en vanlig framridning. När detta fungerar, tänk på att det kan ta tid, så tar ni det vidare till när ni är på en annan plats.

Därefter provar ni på tävling. Den trygghet det ger både dig och hästen att veta att ni båda kan lita på varandra och hitta fokus hjälper er till att prestera ert allra bästa.

Kom i håg- det du tränar blir du bra på!