”Ser” du inte distansen?

2 juni, 2020

Händer det ibland att du inte ”ser” distansen när du ska hoppa?

Tänker du då att det beror på dina ögon?

Det har ganska litet med dina ögon att göra. Det som avgör din känsla för en bra avsprångspunkt är din kropps uppfattning om och förnimmelse av rytmen och tempot du närmar dig hindret med.

Om du är bekväm där, så kommer din hjärna att avgöra avståndet till hindret och ” känslan” för hur ni kommer att klara det kommer att infinna sig.

Vad behövs då för att detta ska hända?

Du behöver vara bekväm med hästens galopp. Den galopp som du har ”satt” i hästen ska vara en galopp som du tror kommer att ta er över hindret.

När du sedan har bestämt och satt galoppen och rytmen så behöver du lita på att hästen blir kvar i den galoppen. Då kan din hjärna sluta att tänka på galoppen och fokus ligger framåt mot och över hindret.

Om du förändrar hästens galopp och rytm på väg mot hindret så kommer också känslan för distansen att påverkas. Ofta blir detta en ond cirkel. Du gör nya förändringar flera gånger och distansen infinner sig mer och mer sällan.

Det viktiga här är att du tränar in att hitta den bästa rytmen för den häst du sitter på, och att du sedan litar på att det kommer att bli bra.

Det är här mental träning kommer in i bilden.

Många ryttare har ett stort kontrollbehov, och kontroll betyder osäkerhet. Du kan aldrig på allvar kontrollera en häst. Du behöver träna tillit. Tillit till dig själv, till hästen och till uppgiften.

Du kan träna in beteenden, hur du blir tydlig med rytmen och galoppen och blir säker där. Då förmedlas den känslan till hästen och hästen blir lugn och trygg och litar på dig.

Hästar som får träna sig i att hoppa med förtroende för ryttaren och rytmen får större självförtroende och blir mer benägna till att ”hjälpa till” för att klara hindret.

Det första du kan träna in är att våga slappna av istället för att spänna dig när du inte ”ser” distansen. Ta ett djupt andetag och slappna av under några sekunder, ofta kommer distansen då till dig.

Titta inte på hindret utan fäst blicken på en punkt bakom hindret. Det ger din hjärna och hästen en tydlig signal om att ni fortsätter över hindret, tittar du ner på hindret så stannar ni där, både i tanken och kanske också fysiskt!

Ofta lägger många väldigt mycket fokus på exakt var hästen ska hoppa av. Hästen har en utomordentlig avståndsbedömning och hittar sin egen bästa avsprångspunkt om den får fortsätta i sin rytm.

Ju mer utbildad och ju starkare fysiskt hästen blir desto ”bättre” blir avsprångspunkten. Att försöka kontrollera en ung hästs avsprångspunkt genom att förändra rytmen gör hästen osäker på sin egen förmåga, och lockar den inte till utveckling.

Våga lita på att det blir bra!