Så kan det ju kännas efter en tävling eller träning. Hur hanterar man det? och hur hanterar man sitt ledsna barn eller att någon annan man bryr sig om  tycker att de har misslyckats?

För det första- det ÄR ok att känna sig besviken och ledsen när något hänt som man inte hade räknat med. Man har rätt att bli arg på sig själv för att man gjort misstag. Som förälder eller annan närstående är det lätt att snabbt försöka släta över och trösta.

Var arg och ledsen en stund, det är helt ok. Självklart får aldrig besvikelse gå ut över hästen eller någon i teamet utan det är bättre att gå iväg själv en stund och svalna lite.

Efter några minuter kan man lugnt tala om vad som hände, berätta själv, oftast vet du precis vad som hänt när du får tänka efter. Fundera på det och släpp det sedan. Det hjälper absolut inte att älta, om jag hade gjort si eller om jag hade gjort så. Gjort är gjort, alla misstag är lärande. Acceptera aldrig att någon i teamet anklagar dig för att ha gjort fel, INGEN går in på banan med intention att göra fel. Så kan det bli ändå.

Ägna inte för mycket tid åt att titta på filmer med misstag, naturligtvis kan det vara bra om man inte riktigt har klart för sig vad som hände. Men sedan STOPP! Titta på filmer när det går bra istället. Allt är lärande, varför lära sig hur man ska göra fel istället för att titta när det går bra? Hjärnan uppfattar det vi upprepar. Upprepa  rätt saker istället för fel,  träna på att tänka på hur du ska göra istället.

Sluta skylla på omständigheter! Tävlingar är inte sterila, inslutna i bomull. Saker händer, förbered både dig och din häst på vad som kan hända, så känner du dig säker. Montera uppfällda paraplyer runt ridbanan så de finns där varje dag om det är ett problem. Gå inte in om det börjar regna, fortsätt utomhus. Det finns massor att öva!

Men det absolut viktigaste är: du är INTE värdelös för att du gör fel på en tävling. Du fortfarande en fantastisk, ambitiös och duktig person, som kämpar på mot ditt mål. För varje misstag samlar du ytterligare till din lärdomsbank.

Kom ihåg- alla har sina mål. Om du tror att alla ser dina misstag och tycker att du är en dålig ryttare- glöm det! De har fullt upp med sina egna misstag och har inte tid att lägga märke till ditt.

De som lägger andras misstag på minnet och dessutom talar om dem, de har ofta problem med en otränad självkänsla och odefinierade mål. De som har sina mål bryr sig sällan om andras resultat.