Lita på att du lärt dig att rida.

7 mars, 2019

Du vet att du inte ska krångla till det- och ändå blir det så.

Inom all idrott så ska träningen leda till att du ska kunna utföra dina tekniker utan att behöva tänka. Det ska sitta i ryggmärgen. Ditt fokus ska ligga på det önskade resultatet av det du gör och på att uppfatta signaler från hästen och omgivningen, och därefter eventuellt korrigera utförandet. Detta kallas automatisering.

Det finns olika nivåer av automatisering som kan vara intressant att känna till och applicera på ridningen.

1. Du är nybörjare- då behöver du hela tiden tänka på vad du ska göra, och i vilket moment.

Du behöver också någon som påminner dig om det- ofta.

” Glöm inte att titta på hindret, planera din väg”.” Kom ihåg att trampa ner hälarna”. ”Ge efter på tygeln nu”.” Räta på axlarna”

Allt detta är tekniska detaljer i ridningen som vi får höra från det att vi börjar rida. Vad ska då detta leda till- att hela tiden få instruktioner? Jo, att ryttaren själv kommer ihåg och lär sig att nöta in rätt rörelser i förhållande till vad hästen gör.Alltför ofta fortsätter detta i alltför lång tid efter det att vi lärt oss, vilket gör att vi slutar bry oss om att korrigera tekniska brister. Det finns alltid någon som påminner oss och det blir oftare snarare jobbigt när någon påminner om tekniken.

Träna själv på att utföra hjälper rätt, träna på att sitta rätt och agera rätt. Det gör allt enklare, du blir en bättre ryttare snabbare.

Steg 2. Du är en van ryttare. Då har automatiseringen av ridningen tagit ett steg till och du behöver inte påminnas om allt du ska göra.

Du rider automatiskt lätt när hästen travar utan att behöva räkna 1-2,1-2. Du vet hur du följer hästen över ett hinder, du anpassar dig i kroppen när hästen börjar galoppera.

Det finns dock många situationer då du inte litar på att du lärt dig rätt saker. Då vill du gärna korrigera hästen innan det finns något att korrigera, du vill utöva ”kontroll”.

Många har svårt att tro på det de gör i anridningen till ett hinder.

De litar inte på att galoppen hästen har kommer att ta dem över hindret. Då är det vanligt att ”backa” eller att ”ge sig iväg”. Båda dessa ageranden ställer på olika sätt till det för hästen. En del har svårt att bestämma vilken galopp de ska använda vid hoppningen och rider för långsamt för ”kontroll” eller för snabbt ”tar det med fart”.

Att inte lita på det du gör kommer förr eller senare ställa till det för dig i utförandet av en uppgift. Hästen känner att du inte tror på dig själv och börjar agera efter det. Stanna på hinder, bli istadig vid fel tillfälle, inte gå fram för skänkeln- ja, det finns många olika saker som blir en reaktion på att du inte tror på det du gör.

Steg 3. Du är en automatiserad ryttare som litar på att du har lärt din kropp att rida.

Du reagerar på de intryck du får från omgivningen och från hästen och litar på att du kommer att göra det som behövs- om det behövs, inte i förväg.

Det här stadiet skapar den KÄNSLA som vi alla vill uppnå i ridningen, hästen flyter fram och allt känns väldigt enkelt.

De flesta av oss hamnar där då och då och njuter av känslan när den finns, men sedan tar kontrollbehovet över och vi måste ”skruva” i något igen. Vi har ett stort behov av att göra något med våra händer eftersom det är en av våra mest aktiva kroppsdelar. Sitter vi stilla med händerna så får vi en obehaglig känsla av att inte ”vara med i leken”

Vad kan du göra åt detta?

Börja med något väldigt enkelt, t.ex övergångar och lita på att dina signaler leder till det du vill. Om inte så behöver du träna på kommunikationen med din häst. BESTÄM DIG för vad du vill ska hända. Tänk halt om du vill ha halt, tänk galopp eller vad du har bestämt och håll kvar tanken. Fastna inte i detaljer som att hästen tar upp huvudet eller annat ovidkommande, känn bara att den signal du ger ger det resultat du önskar, slappna av och lita på att det du vill ska hända händer.

När hästen svarar på dina signaler, sluta gör någonting och tänk bara vad du vill ska hända. Hästen kommer att göra det du ber om! Detta är inget trolleri utan den signal din kropp ger räcker för hästen om du litar på att det blir så.

Ständiga instruktioner och tankar om vad du ska göra hela tiden kommer att skapa förvirring för både häst och ryttare och resultatet blir mekaniskt och spänt.

Det blir också omöjligt att komma ihåg allt när du kommer till tävling och du kommer att känna dig mer stressad över allt du ska lägga på minnet. Det blir lätt fokus på fel saker. I skarpt läge behöver du kunna lita på att din kropp gör rätt saker.

Lita på att du lärt dig rätt.

TRÄNA PÅ DET!