Hästar hanterar en verklig eller inbillad fara oftast på två olika sätt – antingen att genom att fly eller att vägra gå åt ett speciellt håll.
Här kommer tilliten till ryttaren in, har din häst tillit för dig så vågar den trots att något skrämmande finns i närheten.
En stark känsla och instinkt hos hästen är självbevarelsedriften. Den är absolut nödvändig för hästen, som är ett bytesdjur i det vilda och inte kan riskera att utsätta sig för att bli skadad.
Vid ridning märks det här när hästen får signaler från ryttaren att en fara nalkas. Den faran kan vara ryttarens egen nervositet och oro för en uppgift.
Det kan vara tanken på ett speciellt hinder eller en speciell rörelse i dressyrprogrammet.
Om hästen får signaler av ryttaren att något är farligt så är chansen att hästen inte ens kommer i närheten av det speciella hindret.
Det är ganska lätt att se om en ryttare känner sig orolig för t.ex. en vattengrav, redan när ekipaget kommer in på banan så ser hästen spänd ut. Den känner att ryttaren signalerar fara men den vet inte var faran finns- det gäller att vara beredd. Om vattengraven är hinder nummer 7 så kan hästen redan efter hinder 6 bli ovillig och t.om stanna utan att ens ha sett vattnet. Då har ryttaren signalerat fara- och hästen vet att det är nu det farliga kommer- alltså går vi inte dit.
Att stärka hästens tillit till ryttaren är det absolut viktigaste om man vill att hästen ska utföra svåra saker. Tillit skapas genom att ryttaren är konsekvent och hästen får en känsla av att inte ryttaren kommer att be om något som den inte klarar av.
Duktiga ryttare har förmåga att skapa ”en bubbla” för sig och hästen där de tillsammans övervinner svårigheter.
Hur gör man då det? Genom att öva upp sin känsla- att lyssna på vad hästen säger och framförallt att öva sin förmåga att vara avslappnad i kroppen.
Hästen reagerar mycket starkt på en spänd ryttare som blir ”stum” i sina signaler. Hästen får inget stöd och känner sig övergiven. Var medveten om vilka tankar du tänker- om du oroar dig för att något ska hända så kanske det blir så. Tänk istället vad du vill ska hända- visualisera dig själv och hästen övervinna det svåra hindret eller hur ni klarar av galoppombytet, eller passerar grannens brevlåda utan att slänga sig åt sidan.
Öka din hästs självförtroende- hästar bygger sitt självförtroende genom att ryttaren skapar glädje, förtroende och tillit. Precis som ryttaren så mår hästen bra av att göra saker som den klarar av, att känna sig lyckad- då går det att höja kraven vartefter.
Alla hästar älskar ärevarv- rid fler ärevarv, även till vardags! Hästen känner ryttarens avslappning och glädje i kroppen, det bygger samhörighet, glädje och förtroende.