Oftast är du som ryttare väl medveten om dina fel och brister. Tränar du för en tränare så har du någon som talar om det för dig, åtminstone någon gång i veckan. Att få teknisk instruktion och påminnelse är bra för att förstå vad du behöver träna på. Men det som ger en större utveckling är att träna det som är rätt! Genom att träna ytterligare på det som du kan och vet att du klarar skapar du en bra känsla för både dig och din häst.
Medvetenhet om att du gör något fel skapar ofta en spänning hos ryttaren som gör att det fortsätter att bli fel.
Börja med det som du och hästen tycker är lätt.
Har hästen det lättare att utföra någon i det ena varvet och det ger dig en bra känsla, börja då där. Var noga med att arbeta sidorna lika mycket, alltså inte mer på den ”svåra” sidan.
Ta med dig den härliga känslan av att göra rätt!
Kan du använda samma metod för dig själv? Absolut, ju mer du gör det som är roligt och känns lätt, desto positivare blir det att göra det som tar emot. Precis som med hästen så börjar du med det som är lätt, får en bra känsla och kan sedan ta itu med det svårare. Om du vet att du har en bra handposition ,men sämre skänkelläge, koncentrera dig på dina händer under halva ridpasset. Gläd dig åt hur lätt det är att behålla din fina handposition i alla gångarter. Efter halva ridpasset fortsätter du med att koncentrera du dig helt på att förbättra skänkelläget, samtidigt vet du att dina händer är jättebra!
Om du har svårt att sitta ner i sadeln i bra balans, men tycker att det är enkelt att stå i lätt sits? Börja med att stå i lätt sits i t.ex tre varv. Därefter sitt ner i ett, stå i två varv och sitt ner i ett osv. Du tränar din balans även i lätt sits, dina muskler blir vana vid hästens rörelser och du får lite ”gratis”. Du ska alltid göra alla övningar i båda varven och i olika gångarter, men välj det lättaste först.
Många gånger övertränar vi det som vi tycker måste bli bättre med påföljd att både du och hästen blir trötta,stressade och irriterade.
Kommentarer
2 svar till ”Träna det du är bra på.”
Bra tips!
Tack Jennifer! Ibland känns det som om vi gör det svårare för oss än vi måste. Både du och hästen mår bra av att ha en positiv inställning. Hälsningar Maria