När jag börjar den uppsuttna coachingen/träningen med en ryttare så börjar vi alltid med övergångar.
Övergångar är ett fantastiskt bra hjälpmedel för att skapa kontakt mellan häst och ryttare och stämma av hur väl ni förstår varandra.
Ryttaren ska också träna in att slappna av och andas ut vid varje övergång, för att tala om för hästen att den har förstått rätt och att allt är bra.
Det kommer du sedan att använda som en hjälp i sammanhang där hästen blir spänd och du behöver snabbt få kontakt med eller lugna hästen. Gör det därför till en vana att träna avspänning.
Första övergången är skritt- halt. Ta tyglarna så korta, så att du utan att behöva flytta händerna bakåt kan krama om tygeln och be hästen att stanna. När hästen stannar, slappna av i kropp och framförallt i dina armar. Låt inte tygeln glappa, utan bli helt avslappnad i din kontakt. Låt hästen stå stilla några sekunder och ge sedan signal till att hästen ska börja skritta igen. Lägg märke till hur hästen reagerar på skänkelhjälpen, använda endast så mycket tryck med skänkel som du tycker är lagom att använda. Här har du ett mycket effektivt sätt att hantera hästens framåtbjudning på ett enkelt sätt.
Testa några gånger att göra halt och sätta igång hästen med den hjälp du vill använda. Är du nöjd med resultatet? Om inte kan du på olika sätt förstärka skänkeln- ofta beror en långsam skänkelreaktion på att ryttaren inte har varit tillräckligt tydlig med vad den vill. Om du rider med spö förstärk skänkeln med ett lätt slag med spöet precis vid skänkeln, i startögonblicket. Det räcker med en gång! Invänta resultatet. Undvik att bli tjatig med skänkeln och använd inte spöet när hästen har skrittat flera steg. Om du inte använder spö så kan du förstärka med en smackning, var noga med att den kommer i rätt ögonblick. Kom ihåg att det är du som bestämmer för vilken hjälp hästen ska reagera.
Samma sak gäller när du ber hästen att stanna, var noga med att slappna av och släppa trycket så fort hästen reagerar. När du tränat lite kommer hästen att stanna bara du tänker halt.
Kom ihåg att hästar känner när en fluga går på dem!
Nästa övergång är skritt-trav.
Gå tillväga på samma sätt, be om trav, notera hur hästen reagerar för din hjälp och korrigera på det sätt du vill. OBS! Hästen blir mer och mer känslig ju tydligare du blir. Använd övergången till få hästen att ta i lite mer för att aktivera bakbenen ytterligare. Trava en kort bit, be om skritt genom att krama om tygeln och sedan slappna av. Dra aldrig i tyglarna! När hästen skrittar i balans be genast om trav igen, det brukar ta 3-5 steg. Att be hästen trava när du känner att den är i balans är en viktig träning för dig. Du signalerar att du känner hästens balans och hästen förstår att du känner den. Framöver kommer det att vara mycket viktigt för ert samarbete.
Många gånger vill ryttare bromsa, kontrollera hästen och bli övernoggranna. Hästen tröttnar på bruset av hjälper och blir okänslig.
Sista övergången är trav-galopp. Många ryttares minst använda övergång- men den mest användbara! Hästar som går från galopp till trav har en tendens att springa iväg, och hamna på bogarna. Inte så bekvämt för ryttaren. Men- som det mesta, det du tränar blir du bra på!
Gör likadant som ovan- trava en bit, slappna av och fatta galopp. När hästen fattat galopp, slappna åter av i kroppen och låt den hitta sin galopp. Bryt därefter mjukt av, låt den trava så många steg som behövs innan den är i balans och fatta därefter galopp igen. Det här gör underverk med hästar som blir starka och dragiga i galoppen. Alla hästar bygger också muskler på ett fantastiskt sätt utan att du behöver pressa dem. Det ska vara täta växlingar mellan gångarterna vilket ger den bästa effekten. Det här blir också en mycket användbar övergång på tävlingsbanan när du lugnt kan ta ner hästen i trav för att byta galopp.