Enkel väg till framgång i hoppning #2 Vägen

1 oktober, 2016

När galoppen sitter så kommer du till nästa viktiga del. Vägen, dvs den väg mot och mellan hindren på banan som du ska välja.

För att du ska kunna välja rätt väg är det några tekniska grunder som måste automatiseras. Du ska kunna göra dem helt utan att tänka, utan tvekan och lita på det du gör. Det gäller svängar.

De flesta hinder som du ska hoppa står antingen placerade på långsidan eller på diagonalen och anridningen påbörjas ur en sväng.

Regel 1. När hindret står på långsidan- rid ut i det första hörnet och påbörja svängen mitt på kortsidan.

Regel 2. När hindret står på diagonalen- skär av det första hörnet, rid ut i det andra och vänd mot hindret.

Hästen behöver ha en rak väg ca 10-15 meter innan hindret och ditt fokus ska vara i mitten av hindret.

Du behöver träna på att kunna svänga hästen så att den inte upplever att den kommer ur balans. Kommer hästen ur balans så blir den spänd och ökar eller minskar farten, beroende på vilket temperament den har.

Var noga med att signalera till hästen åt vilket håll du vill svänga genom att tänka på vägen dit du vill. När du är klar över vägen och  du ser hindret, slappna av i kroppen och sväng.Du behöver kanske träna på att svänga och känna att hästen har alla fyra benen med sig. Om hästen är spänd i kroppen så svänger huvud och hals medan kroppen inte riktigt hänger med. Då kommer hästen att vara böjd innan hindret och chansen att klara det minskar.

Hästen upplever det dessutom som om du har satt den ur balans( vilket du har!) och förtroendet för ryttaren minskar.

Träna på att svänga och få hela hästen med.

Här är en övning som kan hjälpa till.rombMarkera de fyra hörnen med koner eller liknande. Vänd hästen med rak hals och för ytterskänkeln. Gör det i båda varven.

När det fungerar bra i skritt går du över till trav och gör likadant. Slutligen gör du det i galopp. Om du behöver reglera tempot så gör du det på raksträckorna och inte i svängen.

Dra inte i innertygeln för att svänga utan vänd hästen med ytterskänkel, håll hästen lite utåtställd för balansens skull.

Ge noga akt på när hästen är i balans, gör gärna övergångar innan du börjar övningen för att säkerställa kommunikation och balans hos dig och hästen.