-
Skapa förtroende och tillit.
För att hästen ska utföra det vi ber den om behöver den känna förtroende och tillit. Tillit till dig som ryttare och förtroende för uppgiften. Det är du som ryttare och ledare som skapar detta förtroende. Vad behöver du för att lita på det du gör? Det du behöver börja med är att i träning…
-
Förändring är svårt!
Hur vill du utvecklas? För att utvecklas som ryttare behöver du förändras. Förändras på flera plan och i flera olika nivåer. Din teknik( hur du gör saker på hästen) behöver förbättras och blir mer finstämd, effektiv och anpassad till situationen. Din kropp- hur den kommunicerar med hästen- behöver träna avslappning, följsamhet och reaktion, det sitter…
-
Spänd häst?
Våra tävlingshästar är numera betydligt högre i blod och mer temperamentsfulla än för bara 10-15 år sedan. Ju mer temperament en häst har desto snabbare har den till sina reaktioner, och det är ju bra när reaktionerna är de vi vill ha. Den reaktion vi helst inte vill ha är att hästen blir spänd och…
-
Svårt med fokus?
Har du svårt att fokusera på tävling? Ett ganska vanligt problem- många ryttare uttrycker att de har problem med att fokusera. Ibland kan det vara ett uttryck för stress, hjärnan är full av tankar på allt som ska göras och det är svårt att tänka på endast en sak. När vi märker att vi i…
-
Nya nivåer i träningen
Variera din träning! ett slitet uttryck som oftast tolkas som att du ska träna olika saker. Självklart ska du göra det, men du kan också lägga en annan värdering i uttrycket. Att variera kan också betyda att göra gamla saker på ett nytt sätt, med ett annat fokus. Vi har för vana att fokusera på…
-
Samla på ”den bästa känslan”
Inom den Mentala träningen så pratas det om det Ideala Prestationstillståndet( IPT). Ett annat ord är ”flyt” eller ”flow”, dvs när allt känns enkelt och rätt, utan ansträngning kan du utföra allt du föresätter dig. De flesta av oss har upplevt detta vid olika tillfällen, när du blir helt uppslukad av något och fokuserad på…
-
För bästa prestation
För att prestera sitt allra bästa så behöver både häst och ryttare befinna sig i ett optimalt tillstånd. Det handlar om att vara mentalt och fysiskt förberedd, laddad med energi men lugn och mottaglig för de signaler som krävs. Vi kan tekniskt och fysiskt vara väl förberedda, men när tävlingen sedan kommer så gör den…
-
Det här med självkänsla och självförtroende
Hur var det nu igen? Vilken skillnad är det mellan självkänsla och självförtroende ? Enkelt uttryckt kan man säga att självkänsla är den du är, och självförtroende är det du gör. För oss som är ryttare kan det här bli lite problematiskt, därför att vi identifierar oss väldigt starkt med att vara ryttare, dvs det…
-
Ryttare som idrottare
I den mentala träningen arbetar man med sig själv- för att förbättra sin egen prestation, fokusera bättre och må bättre. Det här är vi ryttare inte speciellt bra på, att arbeta med oss själva alltså. Vi är bra på att jobba med hästen- träna hästen, fodra den och använda olika typer av hjälpmedel för att…
-
Sorg- något vi behöver hantera
Våra älskade hästar lever inte lika längre som oss. Det är något som du ganska tidigt i din ryttarkarriär behöver lära dig att förhålla dig till, ibland på ett brutalt sätt. Att förlora ett älskat djur, som en häst eller hund, är en svår upplevelse som alla djurägare förr eller senare måste konfrontera. Hästar, trots…
Mina kurser
-
Hantera och bli av med din nervositet i 5 steg.